Бюджет 2024 е имагинерен. Той е неосъществим в приходната си част,

...
Бюджет 2024 е имагинерен. Той е неосъществим в приходната си част,
Коментари Харесай

Мика Зайкова за Бюджет 2024: Откъдето и да го погледнеш все не става 

Бюджет 2024 е имагинерен. Той е неизпълним в приходната си част, а и огромното разсипничество, което е в разходната част, е разпределено неефективно и погрешно. Така че откъдето и да го погледнеш все не става. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " финансовият специалист Мика Зайкова.

" Много мъчно изпълним бюджет. И в случай че би трябвало да стартираме изначало, дано да стартираме от главните индикатори. Имаме заложени 3,2% растеж на Брутният вътрешен продукт или той да бъде 205,8 милиарда. Нито една международна организация, уважаваща себе си, не е дала подобен растеж на България. Световната банка дава 1,9, Европейската комисия – 1,8, Международният валутен фонд, знаете, че въпреки всичко там е Кристалина Георгиева, е била малко по-лежерна и е дала 2,4, даже Българската национална банка е дала 2,7, само че никой не дава подобен растеж ", изясни Зайкова.

По думите на финансовия специалист новата план-сметка ще донесе една голяма ножица сред доходи и разноски: " Неприятното е фактът, че в самия бюджет, господин Василев е заложил 3% недостиг. Това е таван, това е лимит на Маастрихт, над него не можем да минем, няма да влезем в Еврозоната. Ако не влезем в Еврозоната, нашата обстановка при тази огромна ножица, която се отваря и няма да бъдат единствено 6 милиарда разликата, а доста повече. Сега ще ви кажа за какво. При тази огромна ножица ще бъдем принудени да вземем заем, и господин Асен Василев е планувал да вземем външен заем.

При взимането на външен заем и при страна, която не е член на Еврозоната, лихвите са големи. Сега заемът, който взехме, е с лихви сред 5 и 7%, само че следващата година няма да бъде по-малко от 9%. Това значи още 2 милиарда в допълнение натоварване. Ние крадем от бъдещето на нашите деца, тъй като господин Василев при тази обстановка ще бъде заставен да бръкне в своята касичка. Касичка аз назовавам финансовите разноски. Беше заложен в 12 милиарда, смъкна 2 милиарда поради измислените такси за преноса на газ, които такси виждате ние се отказахме поради Шенген от тях ", обърна внимание Мика Зайкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР